De profeten van Kosmopolis
De profeten van Kosmopolis

Campus Etterbeek zoals het had kunnen zijn
Door Alan Jockmans
De elegante rondingen van het rectoraat, het vochtdoorlopen beton van gebouwen F en G, de glazen doos die gebouw D heet of het bombastische ontwerp van de Resto. De campusarchitectuur in Etterbeek is net zo legendarisch als het verleden van onze universiteit zelf. Het bont allegaartje aan functionele bouwkunst wordt zowel bemind als verafschuwd door de VUB-bevolking, maar we zijn er intussen wel aan gewend. Zodanig aan gewend zelfs dat we er niet bij stilstaan dat het er wel eens allemaal anders had kunnen uitzien.

De cuisiniers van de VUB

Achter de schermen van de VUB

Dutten met een doel
Dutten met een doel

Studenten op de barricades

Door Anna van Wuijkhuijse
Dit academiejaar is het exact een halve eeuw geleden dat de mythische protesten van mei ’68 plaatsvonden. We gaan elke editie dieper in op belangrijke studentenprotesten uit de geschiedenis van de universiteit. Deze keer gaan we terug naar 1975, toen studenten op een zonnige middag met hun bedden de Generaal Jacqueslaan bezetten. Afhankelijk van wie je spreekt hoor je een ander verhaal over de aanleiding van dit protest.

Hoe campus Oefenplein campus Etterbeek werd
Hoe campus Oefenplein campus Etterbeek werd

De herkomst van bekende plaatsnamen rondom de VUB
Door Janneke Aerssens
Het zijn de straten waar we wonen en winkelen, de gebouwen waarin we lessen volgen en stations waar we de trein nemen. Eventjes iets eten in El Café aan Cimetière d’Ixelles, naar de winkel op de Waversesteenweg, naar de les via station Etterbeek, het is voor veel studenten een dagelijkse bezigheid. De lokale straatnamen en gebouwen zijn bij de meeste studenten in het geheugen gegrift, maar de oorsprong ervan ontgaat ons doorgaans volledig.

"Bologna zonder praten is kut"
"Bologna zonder praten is kut"

Studenten op de barricades
Door Kilian Adriaenssens
Dit academiejaar is het exact een halve eeuw geleden dat de mythische protesten van mei ’68 plaatsvonden. We gaan elke editie dieper in op belangrijke studentenprotesten uit de geschiedenis van de universiteit. Deze keer gaan we terug 1999, het jaar dat de Bolognaverklaring werd ondertekend en VUB-studenten uit protest het rectoraat 45 uur lang bezetten.

Brusselaars in de kou
Brusselaars in de kou

Door Larissa Courant

Net zoals vorig jaar kunnen ook dit jaar de zwaksten van onze maatschappij weer rekenen op de winteropvang die door verscheidene hulpinstanties georganiseerd wordt. Naar aanleiding hiervan voerde het steunpunt voor thuislozen, la Strada, vorig jaar haar nachttelling van Brusselse daklozen voor de eerste maal in de winter uit. Het rapport maakt met deze resultaten een eindbalans op, maar plaatst nog steeds vele vraagtekens bij de bevindingen. Ook wanneer de mensen achter dit verhaal getuigen, sluit dit aan bij het beeld dat geschetst wordt in het rapport: een mensonwaardig leven, waar nochtans iedereen recht op heeft.