Achter de façade
Achter de façade

Door Nelke Ramael

Een zonnige schijn is als een dekentje over onze universiteit gevallen. Iedereen lacht en alles gaat goed. Of dat wilt men toch dat we geloven. De gebouwen staan nu nog recht, maar de fundamenten worden aangetast door betonrot.

Leerstoel Theo-logie aan de VUB
Leerstoel Theo-logie aan de VUB

Hoe de lezing van een omstreden politicus ons de spiegel der Vrij Onderzoek voorhoudt.

Door Studiekring Vrij Onderzoek

Studiekring Vrij Onderzoek is een studentenvereniging die waakt over de toepassing van het vrij onderzoek aan de VUB. Zij schreven dit opiniestuk naar aanleiding van de lezing van Theo Francken aan de VUB op dinsdag 15 mei. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Frustratie
Frustratie

Door Nelke Ramael

Burn-outs zijn als een epidemie onze 21ste eeuwse kapitalistische maatschappij  binnengeslopen. Mensen kunnen niet meer stoppen met werken en worden daar vaak ook niet toe aangezet. Net zoals een Amerikaans obees persoon het vettige industriële voedsel moeilijk vaarwel kan zeggen, zijn veel mensen verslaafd geworden aan hun job. De ziekte is ook de VUB binnengestroomd als een tsunami en de overdaad aan werk kan moeilijk wegstromen in onze rioleringen. Hoe lang blijven mensen dit nog accepteren? Alles moet sneller en digitaler, maar de mens kan niet meer volgen.

de Moeial stemwijzer, uw hulp bij de studentenverkiezing 2018
de Moeial stemwijzer, uw hulp bij de studentenverkiezing 2018

Is het tijd voor een hervorming van het academiejaar? Moeten we meer inzetten op Engelstalige richtingen? Wordt het tijd voor herbruikbare bekers op td's?

Slechts een greep uit de 18 prangende vragen die de Moeial alle kandidaten voor de volgende Studentenraad voorlegde. Wilt u weten welke kandidaat zich met welke stelling akkoord verklaarde? Kies dan uw faculteit en kijk hoe de kandidaten staan ten opzichte van deze 18 actuele vraagstukken.

Pecunia vincere scientiam
Pecunia vincere scientiam

Door Nelke Ramael

Bekoelde liefde
Bekoelde liefde

Door Nelke Ramael

Mijn liefste,

Ik zie je graag. Ik kijk graag naar je, want je verandert altijd van hoedanigheid en schoonheid. Je wandelt als een oude man met een stok door de straten. Aan het dorpsplein  zit je op een bankje naar de voorbijrazende auto’s en fietskoetsen te kijken. Maar eenmaal dat ik me verder door jou aan het bewegen ben, verander je plots van gedaante en word je een hippe jonge vrouw, die in het park haar kindje borstvoeding geeft. Het is de enige propere lucht die jij in je omgeving kan inademen. Eenmaal verder word je stijf, alsof je rijkdom je nors heeft gemaakt. Je hebt te weinig ruimte voor je levensstijl, maar pakt toch zoveel mogelijk plaats in. Je zuurte verandert nietsvermoedend in een geurige en kleurige vrouw, terwijl je nonchalant je auto dubbelparkeert en zo gedachteloos heel de straat blokkeert.