Smakelijke symbolen
Smakelijke symbolen

Symbolisch denken in het studentenleven – deel 2
Door Anthony Manu

Alweer twee edities van de Moeial geleden schreef ik een opiniestuk over de symboliek van het studentenleven. Ik wilde vooral aantonen dat de schemerige aura van traditionalisme en losbandigheid die rond bepaalde uitingen van studentikoziteit hangt deels noodzakelijk is voor de symboliek achter die tradities. “Onzin!” moeten sommige lezers gedacht hebben, “Ik heb verschillende jaren aan deze universiteit rondgezworven, voel me ontzettend verbonden met datgene waar de VUB voor staat maar aan schimmigheden zoals de studentendoop heb ik een broertje dood.” Ongelijk hebben deze lezers niet. Naast de studentikoze klakken zijn er de fraaie VUB-mutsen en de identiteit van ons instituut kan je zowel op een cantus als op een lezing over de Verlichting beleven. Meer nog, mijns inziens moeten binnen het studentenleven aan de VUB minstens vier symbolensferen onderscheiden worden die, niettegenstaande enkele overlappingen, elk een zeer eigen karakter hebben en niet noodzakelijk dezelfde personen aanspreken.

Verloren
Verloren

Door Lien Delabie

De uitgang vinden in een shoppingcentrum. Er lijkt een bepaald mensenras te zijn dat instinctief weet dat ze eerst de trap naar beneden moet, dan rechtsaf bij de Hema en vervolgens de lift kan nemen naar het gelijkvloers. Wie zijn ze, wat drijft hen, maar vooral: hoe doen ze ’t in godsnaam?

European leaders are being unfair – the UK parliament is doing its job
European leaders are being unfair – the UK parliament is doing its job

By Stephen Gilmore

It is Theresa May who is to blame for the current crisis. A more competent prime minister would have sought at the outset to find substantial cross-party parliamentary support for their Brexit policy. Instead, even though it has been clear for many months that her approach is not working, prime minister May still refuses to compromise.

Deadlinegedonder
Deadlinegedonder

Door Lien Delabie

Hé jij. Ja jij. Schrijf eens een essay van 5000 woorden over hoe China binnen dertig jaar Google overkoopt en de gevolgen daarvan op de hedendaagse Westerse maatschappij? Oei, al een practicum gepland over de chemische samenstelling van lamadrolletjes? Tant pis. Op je job zal je ook niet fijntjes kunnen zeggen dat je het te druk hebt. Minder pintjes drinken op donderdagavond hé. Wanneer je dan moet blokken voor je examen Historisch Overzicht van Visserij en Walvissterfte in Latijns-Amerika? Paasblok. Stop met zagen.

De
De 'anatoombom'

Door Jan Meeus

Ligt het aan mij of slagen we er altijd opnieuw in om een manier te vinden om het toch maar niet over de essentie te moeten hebben? Met groot plezier zie ik de laatste maanden discussies bevrijd worden van het keurslijf van de commentaar-afdeling op Facebook, en opduiken in cafés en aan keukentafels. Deze verandering van strijdtoneel leidt helaas niet automatisch tot een ernstiger debat.

De dualiteit van de studententijd
De dualiteit van de studententijd

Door Jan Meeus

De studententijd is een dubbel gegeven. Door velen – en daardoor ondertussen ook bijna een cliché – wordt het omschreven als de tijd van je leven. Voor een groeiende groep studenten is het dat helaas net helemaal niet. Dat weten we allemaal, maar er wordt zelden over gesproken. De rode draad doorheen dit nummer van de Moeial is dat interessante spanningsveld, die 'dualiteit van de studententijd', tussen de mooie en minder mooie kanten ervan.