Motie van wantrouwen tegen voorzitter Studentenraad VUB
Motie van wantrouwen tegen voorzitter Studentenraad VUB

Door Kilian Adriaenssens en Nelke Ramael
Vijf studentenraadsleden dienen een motie van wantrouwen in tegen hun voorzitter, Daniƫl Van Den Broecke, nadat de VUB op de hoogte werd gesteld van een aangifte bij de politie tegen de voorzitter. De vijf raadsleden vragen hiermee het ontslag van Van Den Broecke als voorzitter van de Studentenraad van de VUB. Daarnaast heeft de voorzitter klacht ingediend tegen de ondervoorzitter en een ander raadslid van de Studentenraad.

Afvalverwerking: geen vuiltje aan de lucht?
Afvalverwerking: geen vuiltje aan de lucht?

"We staan nu nog maar waar we eigenlijk tien jaar geleden hadden moeten staan"
Door Elly Vansevenant
Ecologisch leven wordt de dag van vandaag steeds meer als iets belangrijk gezien. Mensen zijn zich meer bewust van het milieu en de gevolgen die een te grote afvalberg met zich mee kan brengen. Ook de VUB is zich bewust van die gevolgen, maar is onze universiteit wel zo duurzaam als ze laat uitschijnen?

Verplicht maar niet bindend
Verplicht maar niet bindend

De oriëntatietoets voor opleidingen burgerlijk ingenieur en ingenieur-architect

Door Man Jeeus
Vanaf volgend academiejaar zullen studenten die zich willen inschrijven in de opleiding ingenieurswetenschappen of ingenieurswetenschappen: architectuur verplicht moeten deelnemen aan een niet-bindende toelatingsproef. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits. De bedoeling is dat studenten die voor deze opleidingen kiezen met realistische verwachtingen aan de start komen, en meer studiesucces kunnen boeken.

De educatieve master verbeterd of mismeesterd?
De educatieve master verbeterd of mismeesterd?

Van clusters tot Nederlands voor anderstaligen: de onderwijshervorming aan de VUB
Door Larissa Courant
Het zijn turbulente tijden voor het onderwijssysteem. De Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits vindt dat het tijd is voor opwaardering van het leerkrachtenberoep en schudt, met de herindeling van de studierichtingen en invoering van studiedomeinen in het secundair onderwijs, de kaarten stevig door elkaar. Ook het universitair onderwijs ontsnapt niet aan het hervormingsbewind.

VUB-personeel opgebrand
VUB-personeel opgebrand

Wanneer je tegen een muur aanloopt

Proffen spenderen gemiddeld maar liefst 53 uur aan hun werk en dat kan leiden tot stress en burn-outs. Maar ook het technisch personeel staat steeds meer onder druk door onder meer grensoverschrijdend gedrag van leidinggevenden. De VUB zet een eerste stap in de goede richting met de oprichting van een stuurgroep welzijn, maar er is veel werk voor de boeg om de te verhinderen dat werknemers steeds sneller uitgeblust geraken.

Meer vakantie, hogere studiedruk
Meer vakantie, hogere studiedruk

Hervorming van de academische kalender verdeelt het Vlaams universitair landschap

Door Anna Milojkowic
Zitten we over een paar jaar net als de middelbare scholieren op één september al achter de schoolbanken? Als het van de rector van de KULeuven, Luc Sels, afhangt wel. Aan het begin van dit academiejaar stelde hij voor om de indeling van de academische kalender van universiteiten en hogescholen volledig om te gooien. De plannen worden nu door de andere universiteiten in beraad genomen.