Oplevering bouwproject XY nogmaals uitgesteld
Oplevering bouwproject XY nogmaals uitgesteld

Intrek studenten pas voor volgend academiejaar
Door Kilian Adriaenssens
De soap rond de nieuwbouw XY kent voorlopig zijn seizoensfinale nog niet, zo schreef de Moeial nog in mei (link). Toen werd er een nieuwe datum geprikt voor de uiteindelijke aflevering van de gebouwen van het nieuwbouwproject XY maar ook deze streefdata zullen niet worden gehaald en de dag om rode lintjes te knippen wordt opnieuw verschoven. De VUB legt de oorzaak hiervoor voornamelijk bij de aannemer, deze heeft het dan weer over twistpunten met de universiteit.

Saint Verhaegen 2017, een moeilijke bevalling
Saint Verhaegen 2017, een moeilijke bevalling

In de nasleep van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs werd de St V van dat jaar last minute afgeschaft. Het officiële gedeelte ging nog door in het stadhuis, maar de traditionele stoet mocht vanwege de terreurdreiging niet doorgaan. De studenten zelf lieten het niet aan hun hart komen en staken à l’improviste hun eigen Saint Verhaegen in elkaar, waarbij ze alsnog met een paar honderd al feestend naar de Zavel trokken. De hoop om in 2016 opnieuw een ‘echte’ editie te hebben was groot, maar wederom was er controverse. Zo was er even sprake van om de route te veranderen naar het Spanjeplein en werd besloten dat er geen vrachtwagens zouden deelnemen aan de stoet. (Voor 2015 namen er telkens vrachtwagens deel aan St V, van waaruit bier werd uitgedeeld en muziek werd gespeeld n.v.d.r.) Opnieuw vond de editie plaats in de nasleep van een aanslag en terreurniveau 3 was op 20 november 2016 nog steeds van kracht. Het gevolg was dat de studenten letterlijk werden opgesloten op de Zavel. Dit en het feit dat eigen drank niet werd toegelaten werd door de deelnemende studenten erg gehekeld. Het werd de meest beveiligde en incidentloze editie in jaren.

Mensonwaardig einde
Mensonwaardig einde

VUB gastdocent ter dood veroordeeld 
Door Luna De Tandt
Ahmadreza Djalali, Iraans wetenschapper en gastdocent aan de VUB, is ter dood veroordeeld in Iran. Naar aanleiding van deze veroordeling vatte hij opnieuw een hongerstaking aan. Er worden massaal acties op poten gezet want “hoe meer aandacht er hier aan de zaak van Djalali gegeven wordt, hoe moeilijker het wordt voor Iran om door te zetten” klinkt het bij Gerlant van Berlaer, collega en spoedarts aan het UZ Brussel.

Eerste nachtbus op donderdag feestelijk ingezet
Eerste nachtbus op donderdag feestelijk ingezet

Door Nelke Ramael
Op 9 november werd de nieuwe nachtbus op donderdag feestelijk gevierd met een partybus en een kroegentocht georganiseerd door de Studentenraad van de VUB. Het initiatief, waar ze sinds vorig jaar intensief mee bezig zijn, heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen. “Maar laat ik eerlijk zijn,” nuanceert Otto Cartrysse, ondervoorzitter van de studentenraad, “een nachtbus op donderdag was onze minimumvraag.”

Social Sciences second biggest bachelor at the VUB
Social Sciences second biggest bachelor at the VUB

Door Anna van Wuijckhuijse
As a follow up to the last article about Social Sciences that was published in de Moeial about a month ago, this article focuses on the way the study is developing at the VUB; whether it has effectively grown into the largest study and how the university deals with this now that the last enrollments are finalized.

Geen ‘islamsafari’ maar buurtfeest in Molenbeek
Geen ‘islamsafari’ maar buurtfeest in Molenbeek

Door Ella De Gregoriis
Met een zogenaamde ‘Islamsafari’ wilden PVV kopstuk Geert Wilders en Vlaams Belanger Filip Dewinter op vrijdag drie november een tocht maken door de, in hun ogen, ‘meest door de islamisering getroffen gemeente van België’: Sint-Jans-Molenbeek. Op hetzelfde moment werd er een buurtfeest georganiseerd ter illustratie van het échte leven in de gemeente.