Ars Poetica: Elastiekje
Ars Poetica: Elastiekje

Je weet van geen hout pijlen maken
Zodus schiet je kiezels met een elastiekje
En dreig je al een keer 's wat te raken
Leidt dat hooguit tot een non-akkefietje

Literaire geesten: Victor Hugo
Literaire geesten: Victor Hugo

Een jaar lang wandelde u samen met De Moeial door de meer dan vierduizend straten van Brussel, en stootten we op literaire geesten. In hun Brusselse kamers troffen we onder andere Jan Greshoff in de Reyerslaan, Multatuli in de Arenbergstraat en Charles Baudelaire in de Bergstraat. Voor het laatste deel van deze reeks houden we halt in het hart van Brussel, waar we de alomtegenwoordige Victor Hugo vastgrijpen op de Grote Markt.

Ars Poetica: Een nare toestand

De dichter dichtte alsmaar lichter
Omtrent die hachelijke gebeurtenis
Waarop men hem van onbetamelijke metaforie betichtte
En veroordeelde tot zeven jaar gevangenis

Ars Poetica: Fuif

Mijn ogen praktisch dichtgeslibt
Oren vangen flardes muziek op
Conversatie bereikte net een dip
Knik van ja, schud van nee non-stop

Literaire geesten: Jan Greshoff

De zon spoot stralen van geluk op het plavuis van de Auguste Reyerslaan toen Jan Greshoff in het voorjaar van 1927 zijn intrek nam in nummer 130. De redacteur van Groot Nederland en het Hollandsche Weekblad, de correspondent van Het Vaderland en de NRC. De schrijver vond in het huis het centrum van zijn lieve literaturen, tussen die van Nederland, België en Frankrijk. Brussel was in de ogen van Greshoff onbetroebeld, de stad waar men "gemakkelijk en vooral onbespied leeft."

De verwoestende kracht van het jeugdsentiment
De verwoestende kracht van het jeugdsentiment

Ik maakte me klaar om te vertrekken richting Brussel voor een optreden van Washed Out in de Orangerie. Diezelfde avond deed de, sinds hun uit 2007 stammende debuut, legendarische groep, The View ook hun opwachting in de aanpalende Rotonde. Ondanks een meer dan geslaagd optreden op Pukkelpop enkele jaren geleden en al het puberaal sentiment dat  met de band verbonden is, opteerde ik toch voor eerstgenoemde artiest. Mijn moordende outfit deed me vermoeden dat verder niets mis kon lopen. Het stond in de sterren geschreven dat ik wijven ging kraken deze avond. Toen herinnerde ik me dat mijn vriendin me zou vergezellen. Het wijvenkraken zou dan maar moeten wachten voor een andere keer.