Wanneer krijgt een nee zijn betekenis terug?
Wanneer krijgt een nee zijn betekenis terug?

Grr-Rape: een campagneweek over verkrachtingscultuur en haar slachtoffers
Door Nelke Ramael
Vorig jaar kwam Selma Bouillard al in het nieuws met haar postercampagne ‘I said no’, waarbij ze inzette op sensibilisering rond verkrachting. Dit deed ze onder andere door zelf openlijk uit te komen een slachtoffer van verkrachting te zijn. Dit jaar zet ze haar idee voort door hier een hele week rond te organiseren, de grr-Rape-week. Ze greep onder meer de banden aan met de ULB om op beide universiteiten de problematiek onder aandacht te brengen.

VO treedt in gesprek met pedofielen
VO treedt in gesprek met pedofielen

Door Lara Decrae
Dinsdag 17 oktober gaat Studiekring Vrij Onderzoek in gesprek met Ad van den Berg en Martijn Uittenbogaard, twee mannen die in het verleden veroordeeld werden voor pedofilie en het bezit van kinderporno. VO biedt hen nu een platform in de vorm van een open gesprek. Pedofilie is een onderwerp waar ontzettend veel taboe rond bestaat. Terecht?

Zelfmoordlijn 1813
Zelfmoordlijn 1813

“Van rijke zakenmannen tot werklozen: ze bellen allemaal met dezelfde problemen”
Door Maud De Vos
Vorig jaar beantwoordde de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 14.559 oproepen via mail, chat en telefoon. Marie*, oud-student psychologie en vakgroepmedewerkster aan de VUB beantwoordt al zeven jaar telefoontjes van mensen die geen uitweg meer zien.

Social Sciences grootste bacheloropleiding aan de VUB?
Social Sciences grootste bacheloropleiding aan de VUB?

"Het is de meest diverse opleiding in België en misschien zelfs van al onze buurlanden"
Door Kilian Adriaenssens
De opleiding Social Sciences staat nog in haar kinderschoenen, maar er wordt nu al verwacht dat dit Engelstalig programma de grootste bacheloropleiding van de VUB zal worden. Een gesprek met Dieter Vandebroeck, professor van het departement Sociologie aan de VUB en programmadirecteur van de opleiding, en Rita Raleira uit Portugal, studentenvertegenwoordiger van Social Sciences, over de uitdagingen, verwachtingen en opportuniteiten van een kersverse interuniversitaire, interdisciplinaire én internationale bachelor.

Caroline Pauwels opent het academiejaar
Caroline Pauwels opent het academiejaar

“Ik had nooit gedacht dat ik een quotum zou verdedigen”
Door Nelke Ramael en Alan Jockmans
Op de academische opening in de Bozar luidde rector Caroline Pauwels dinsdag, samen met haar 'rector for one week' Jana Goyvaerts, het academiejaar 2017-2018 in. Een eerste interview van het academiejaar met Caroline Pauwels over quota en het nieuwe academiejaar.

Interview met afscheidnemend studentenraadsvoorzitter Jarne Verelst
Interview met afscheidnemend studentenraadsvoorzitter Jarne Verelst

Hoe kijk je terug op dit jaar?
Verelst: “Momenteel kijk ik er vermoeid, maar zeer positief op terug. We hebben veel dingen kunnen verwezenlijken en blijven nog actief tot september, dus in de zomer staan er nog een aantal dingen op de planning. De fundamenten voor de meeste zaken zijn gezet, nu moeten we kijken of we budgettair gezien nog ruimte hebben om nog andere dingen uit te werken. Maar het was echt een positieve ervaring, zeker dankzij Julie (Bussche, ondervoorzitter nvdr.) en de anderen die altijd klaar stonden om in te springen. Hun hulp apprecieer ik enorm, dat heeft het jaar echt gemaakt.”