"Er zijn 27 000 lege gebouwen in Brussel en het gaat niet over kleine bungalows"
"Er zijn 27 000 lege gebouwen in Brussel en het gaat niet over kleine bungalows"

Interview met Selim Dion van vzw Toestand
Door Lara Decrae
Wat begon als een bende maten die af en toe gebouwen binnendrongen en daar feestjes gaven, ontplooide zich tot VZW Toestand. Een culturele organisatie die leegstand hergebruikt om een meerwaarde te brengen. Na vijf jaar loopt hun overeenkomst met de Stad Brussel over het gebruik van de hangars aan de Materialenkaai af.

Exchange incoming
Exchange incoming

"After a while you become more liberated"
By Lara Decrae
In 2017 the VUB counted 3411 international students from 128 different nationalities. They represent eventually 21,5% of the total student count and the numbers keep climbing. I had a talk with Jinxixi Lyu, but they call her Xixi. She is 28 and comes from Xi’an, Shannxi province in China. She studied at NPU (Northwestern Polytechnical University) and just started her PhD here at VUB.

Interview met professor Guy Vanthemsche
Interview met professor Guy Vanthemsche

Afscheid van een stukje geschiedenis

Door: Jade Pieters

Professor Guy Vanthemsche is al meer dan 30 jaar verbonden aan de VUB en hij geeft voornamelijk vakken in verband met geschiedenis. Verder was hij enkele jaren vice-decaan aan de faculteit LW. Volgend jaar verlaat hij de VUB en gaat hij op vervroegd pensioen. Als vice-decaan zag hij de VUB veranderen naar een multinationale onderneming, iets wat hem sterk raakt.

Interview met afscheidnemende voorzitters van VUB Studentenraad
Interview met afscheidnemende voorzitters van VUB Studentenraad

Een gesprek met Daniel Van Den Broecke en vicerector Jan Danckaert

Door Nelke Ramael

Het academiejaar loopt op zijn einde. De nieuwe voorzitter en ondervoorzitter van de Studentenraad zijn onlangs verkozen en de oude Studentenraadsvoorzitter neemt bijna afscheid. Een terugblik op de werking van de Studentenraad met voorzitter Daniel Van Den Broecke en uitzonderlijk voorzitter vicerector voor Onderwijs- en Studentenbeleid Jan Danckaert.

Afscheid van het filosofisch monument van de VUB
Afscheid van het filosofisch monument van de VUB

Interview met (emeritus in spe) Jean Paul Van Bendegem

Tekst en beeld: Marit Galle en Man Jeeus
Volgend academiejaar gaat professor Jean Paul Van Bendegem met emeritaat, maar als het van hem afhangt blijft hij zeker nog een tijd op de VUB rondhangen. Toch is het een mooi moment om het eens te hebben over zijn carrière, wat hij allemaal heeft zien veranderen, en hoe hij de toekomst ziet. “Ik kan niet zeggen dat ik blij ben om er uit te stappen, maar het spel is fundamenteel gewijzigd.”

Interview with VUB professor Jonathan Holslag
Interview with VUB professor Jonathan Holslag

"Professors are a bit like hamsters in a bureaucratic treadmill"

Written by Maud De Vos
Translated by Anna Van Wuijckhuijse
-- Dit artikel werd vertaald uit het Nederlands. Het originele interview in het Nederlands kan u hier lezen. --

Jonathan Holslag is a regularly talked about persona at the VUB and in social debates. Despite the fact that he, in his own words, is still a little young, it is already time for a break. Even more reason to talk. An interview about his hate-love relationship, but still tight bond, with the VUB. At the same time about freedom of expression, high working pressure, democratization and polarization.