De artikels van Job Zomerplaag

Jobserveert
Jobserveert

Eenheidsworst

Universiteiten worden geconfronteerd met de verwachting van de politiek om zich te profileren, met elkaar te concurreren en de koers van hun beleid te rationaliseren en optimaliseren. De jeugdige onbevangenheid van studenten lijkt zich steeds vaker te mengen met een gevoel van onrecht (en berusting erin). In deze aflevering van ‘Jobserveert’ beschouwt Job de aangekondigde onderwijshervormingen aan de VUB. Wanneer zou activisme het antwoord moeten zijn op doorgedreven rationalisme?

X Jobserveert
X Jobserveert

Een verjaardagstaart met 50 kaarsjes voor de VUB
Door Job Zomerplaag

In “Jobserveert” schotelt Moeialler in ballingschap Job Zomerplaag volgens een vertrouwde formule een mening én gerecht voor. Wat hij of zij op het bord krijgt, komt regelrecht uit de studentenkeuken: wellicht ongezouten, een tikkeltje te scherp en onverwachts zoet. Job laat zich bij zijn observaties inspireren door zijn ervaringen aan zes universiteiten in verschillende Europese hoofdsteden waaraan hij studeert als onderdeel van de 4CITIES Master in Urban Studies. Ditmaal ontvangt Job de uitnodiging voor het verjaardagsfeestje van de VUB, pleit hij voor een verbonden universiteit met een hart voor de stad, en serveert hij een taart met 50 kaarsjes aan zijn jarige alma mater. 

De burn-outgeneratie
De burn-outgeneratie

Groot leed tijdens de mooiste tijd van je leven
Door Job Zomerplaag

Een op de vijf studenten brandt op tijdens zijn of haar studententijd, en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder zal stijgen. Aan de VUB komen studentenpsychologen handen te kort om aan de vraag naar hulp te voldoen. Een portret van de ‘burn-outgeneratie’ en een zoektocht naar antwoorden op een van de grootste, vaak onbesproken, vraagstukken van onze tijd.