De artikels van Lien Delabie

Charmant
Charmant

Door Lien Delabie

“Wat is de gelijkenis tussen je billen en de woestijn?,” vraag ik dapper. “Geen idee,” zegt de nobele onbekende. “Cactussen, snap je, allez, dus niet enkel de plant hé, maar ook kak-tussen. Ja sorry, ik weet het, ’t is wat flauw, laat zitten.”

Hervorming studentenfeedback leidt niet tot meer participatie
Hervorming studentenfeedback leidt niet tot meer participatie

"Het zit niet in ons DNA om een verplichting in te voeren, maar we kunnen het niet langer blijven uitsluiten"
Door Lien Delabie

Zesentwintig procent. Dat is het percentage van studenten die vorig semester de online bevraging over hun cursussen invulden. Net als andere universiteiten, worstelt de VUB om de participatiegraad naar boven te krijgen. Zo plande ze dit academiejaar de evaluaties in voor de examens, maar ook dat mocht niet baten. Vicerector Onderwijs- en Studentenbeleid Jan Danckaert en afdelingshoofd kwaliteitszorg en onderwijsprofessionalisering An Faems zoeken verder naar oplossingen.

Verloren
Verloren

Door Lien Delabie

De uitgang vinden in een shoppingcentrum. Er lijkt een bepaald mensenras te zijn dat instinctief weet dat ze eerst de trap naar beneden moet, dan rechtsaf bij de Hema en vervolgens de lift kan nemen naar het gelijkvloers. Wie zijn ze, wat drijft hen, maar vooral: hoe doen ze ’t in godsnaam?

Deadlinegedonder
Deadlinegedonder

Door Lien Delabie

Hé jij. Ja jij. Schrijf eens een essay van 5000 woorden over hoe China binnen dertig jaar Google overkoopt en de gevolgen daarvan op de hedendaagse Westerse maatschappij? Oei, al een practicum gepland over de chemische samenstelling van lamadrolletjes? Tant pis. Op je job zal je ook niet fijntjes kunnen zeggen dat je het te druk hebt. Minder pintjes drinken op donderdagavond hé. Wanneer je dan moet blokken voor je examen Historisch Overzicht van Visserij en Walvissterfte in Latijns-Amerika? Paasblok. Stop met zagen.

Nieuw genderquotum aan de VUB
Nieuw genderquotum aan de VUB

"We werven mensen aan omwille van hun competenties, niet omwille van geslacht"
Door Lien Delabie

Na veel heen-en-weergepraat en gedoe, is het er uiteindelijk toch: het gelijkheidsactieplan (GAP). Met een tienpuntenplan wil de VUB de universiteit inclusiever maken. Dat wil zeggen dat er meer ingezet wordt op gendergelijkheid, etniciteit, LGBTQ+, klasse en toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking. In het kader van Vrouwendag op 8 maart, zoomen we in op het meest omstreden aspect van het GAP: het genderquotum.

Vrijemeningsuit(buit)ing
Vrijemeningsuit(buit)ing

Door Lien Delabie

Een artikel schrijven over een gevoelig thema is geen sinecure. Soms doorbreek je vaste waardepatronen die sommigen al sinds jaar en dag als sacraal en robuust beschouwen. Wereldbeelden worden omgekieperd, vaste structuren worden aangevallen en een moeilijk debat schuilt om de hoek. Er moet nagedacht worden. Schrijf zo’n artikel dan nog eens op een vrije universiteit en je stoot al snel op het paradepaardje van de VUB: het vrije denken.