De artikels van Lien Delabie

Deadlinegedonder
Deadlinegedonder

Door Lien Delabie

Hé jij. Ja jij. Schrijf eens een essay van 5000 woorden over hoe China binnen dertig jaar Google overkoopt en de gevolgen daarvan op de hedendaagse Westerse maatschappij? Oei, al een practicum gepland over de chemische samenstelling van lamadrolletjes? Tant pis. Op je job zal je ook niet fijntjes kunnen zeggen dat je het te druk hebt. Minder pintjes drinken op donderdagavond hé. Wanneer je dan moet blokken voor je examen Historisch Overzicht van Visserij en Walvissterfte in Latijns-Amerika? Paasblok. Stop met zagen.

Nieuw genderquotum aan de VUB
Nieuw genderquotum aan de VUB

"We werven mensen aan omwille van hun competenties, niet omwille van geslacht"
Door Lien Delabie

Na veel heen-en-weergepraat en gedoe, is het er uiteindelijk toch: het gelijkheidsactieplan (GAP). Met een tienpuntenplan wil de VUB de universiteit inclusiever maken. Dat wil zeggen dat er meer ingezet wordt op gendergelijkheid, etniciteit, LGBTQ+, klasse en toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking. In het kader van Vrouwendag op 8 maart, zoomen we in op het meest omstreden aspect van het GAP: het genderquotum.

Vrijemeningsuit(buit)ing
Vrijemeningsuit(buit)ing

Door Lien Delabie

Een artikel schrijven over een gevoelig thema is geen sinecure. Soms doorbreek je vaste waardepatronen die sommigen al sinds jaar en dag als sacraal en robuust beschouwen. Wereldbeelden worden omgekieperd, vaste structuren worden aangevallen en een moeilijk debat schuilt om de hoek. Er moet nagedacht worden. Schrijf zo’n artikel dan nog eens op een vrije universiteit en je stoot al snel op het paradepaardje van de VUB: het vrije denken.

Feminisme: te zuur of te inert?
Feminisme: te zuur of te inert?

Erotica TD-posters doen genderdebat weer oplaaien
Door Lien Delabie en Wietse Vergauwe

#metoo! Women not objects! Free the nipple! De feministische strijd die sinds eind de negentiende eeuw in de Westerse landen woedde, is duidelijk nog niet voorbij. Onlangs uitten onbekenden hun ongenoegen over de posters die op onze campus verschijnen met een niet mis te verstane boodschap: ‘Let’s start the new academic year with a new idea: we do not objectify women here’. Een terechte kritiek of een geval van het zogenaamde ‘feminazisme’?

Moeder, waarom leven wij niet
Moeder, waarom leven wij niet 'echt'?

Door Lien Delabie
“En nu begint het echte leven.” Ik heb het vaak gedacht. Toen ik die bullebakken uit mijn lagere school voorgoed vaarwel kon zeggen. Toen ik voor een laatste keer examen biologie en fysica moest afleggen in de middelbare school. Nu mijn vrienden zichzelf op de arbeidsmarkt gegooid hebben, beweren ze het ook: “nu begint het echte leven.”

Liberté, Egalité, Fraternité et VUB
Liberté, Egalité, Fraternité et VUB

L'Année de la France: meer dan camembert
Door Lien Delabie
God creëerde een hemel op aard. Hij plantte er de meest frisse lavendel, liet er de puurste wijn stromen, plaatste er de ruwste bergen en de witste stranden. Hij noemde het Frankrijk en ter compensatie creëerde hij de Fransen. Zo luiden de clichés toch. In anderhalf uur tijd kunt u zich al op Franse bodem bevinden vanuit Brussel, maar toch zijn die weirdos met baretten nog vaak étrangers voor ons. Hoog tijd om te verbroederen met de post-Napoleanen dus. VUB nodigt u met ‘l’Année de la France’ een heel jaar lang uit om het stokbrood te breken met onze zuiderburen.