De artikels van Jade Pieters

"Vrij denken is nog steeds van belang, maar de uitdagingen zijn veranderd"
"Vrij denken is nog steeds van belang, maar de uitdagingen zijn veranderd"

Caroline Pauwels maakt de balans op van afgelopen academiejaar
Door Jade Pieters

Met volgend jaar misschien haar laatste academiejaar als rector in zicht, had de Moeial een interview met Caroline Pauwels, hoofd van de VUB en een sterke voorstander van de dialoog. We blikken samen met haar terug op een bewogen academiejaar en vooruit op de uitdagingen die de VUB nog te wachten staan.

Databeheer aan de VUB
Databeheer aan de VUB

"Data worden soms langer bijgehouden dan je denkt"
Door Jade Pieters

Ongeveer een jaar geleden werd de welbekende General Data Protection Regulation (GDPR) uitgerold. Ondertussen lijken persoonlijke gegevens enkel aan belang te winnen. Ook op de VUB wordt er dagelijks gebruik gemaakt van persoonlijke gegevens van studenten en personeel. Maar zijn die data nog steeds in goede handen?

"Kolonisatie is een verkrachting"
"Kolonisatie is een verkrachting"

Met Guy Vanthemsche naar het AfricaMuseum
Door Jade Pieters

Het AfricaMuseum heeft na meer dan vijf jaar renovatiewerken haar deuren weer geopend. Een perfecte gelegenheid om emeritus professor geschiedenis Guy Vanthemsche te repatriëren uit zijn welverdiende pensioen. Een gesprek over de dekolonisatie, de standbeeldenkwestie en de complexiteit van het koloniaal verleden.

De Recykrant (3)
De Recykrant (3)

Aanfluiting van de serieuze journalistiek

Door Jade Pieters
De Moeial is sinds 1983 niet alleen een gratis en onbetaalbaar tijdschrift, waarvan u het privilege heeft het op iedere hoek van de campus te vinden, het is ook een tijdschrift met een niet onbesproken reputatie als klokkenluider. In de rubriek ‘De Recykrant’ duiken we in het verleden en blikken we terug op controversiële, spraakmakende, bizarre of grappige artikels die het archief van de Moeial eindeloos rijk is.

Chinese inmenging op de VUB?
Chinese inmenging op de VUB?

"Hoe vrijer de universiteit, hoe groter de speeltuin"
Door Jade Pieters
Afgelopen zomer kwam het Confucius Instituut van de VUB in opspraak nadat Knack meldde dat de Belgische Staatsveiligheid een negatief advies gaf voor de oprichting ervan. Een advies dat de VUB met een gezwinde beweging in de prullenbak wierp.

Interview met professor Guy Vanthemsche
Interview met professor Guy Vanthemsche

Afscheid van een stukje geschiedenis

Door: Jade Pieters

Professor Guy Vanthemsche is al meer dan 30 jaar verbonden aan de VUB en hij geeft voornamelijk vakken in verband met geschiedenis. Verder was hij enkele jaren vice-decaan aan de faculteit LW. Volgend jaar verlaat hij de VUB en gaat hij op vervroegd pensioen. Als vice-decaan zag hij de VUB veranderen naar een multinationale onderneming, iets wat hem sterk raakt.