De artikels van Larissa Courant

Eerste hulp bij studentenproblemen
Eerste hulp bij studentenproblemen

Studentenwelzijn aan de VUB

Door Larissa Courant
Het academiejaar lijkt soms even lang te duren als het leven van een eendagsvlieg. Maanden vliegen voorbij met wekelijkse studentenactiviteiten en deadlines voor verscheidene opdrachten en eindwerken. Tegelijk moet je een uitstekende prestatie neerzetten voor een resem examens en presentaties. Plots sta je aan de zijlijn en zie je anderen vooruit gaan terwijl jij plots je evenwicht verliest. Zowel voor studiegerelateerde als voor persoonlijke problemen kan je op de VUB-campus voor hulp terecht.

Voorzittersdebat tussen LVSV, Jong N-VA, JS en Comac
Voorzittersdebat tussen LVSV, Jong N-VA, JS en Comac

Het onderwijs van de toekomst
Door Larissa Courant

Op donderdag 3 mei maakte Aula Q.B om 20u plaats voor een debat tussen de voorzitters van politieke verenigingen over ‘het onderwijs van de toekomst’. Voor het debat, georganiseerd door Studiekring Vrij Onderzoek, verschenen Armel de Schreye (Liberaal Vlaams Studenten Verbond), Lauri De Wever (Jong N-VA), Jaro Verberck (JongSocialisten) en Iman Ben Madhkour (Comac) op het toneel. Hoewel de voorzitter van Jong Groen, Yessin Aattache, initieel ook aanwezig zou zijn, bleef zijn stoel die avond leeg.

Theo Francken keert terug naar de VUB
Theo Francken keert terug naar de VUB

Lezing van staatssecretaris gepland op 15 mei
Door Nelke Ramael en Larissa Courant

Op 15 mei komt staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, voor de tweede maal naar de VUB om een lezing te geven. Een jaar geleden was er een eerste lezing gepland, maar deze kon niet doorgaan omdat de toegang tot de aula werd geblokkeerd door demonstrerende studenten.

De educatieve master verbeterd of mismeesterd?
De educatieve master verbeterd of mismeesterd?

Van clusters tot Nederlands voor anderstaligen: de onderwijshervorming aan de VUB
Door Larissa Courant
Het zijn turbulente tijden voor het onderwijssysteem. De Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits vindt dat het tijd is voor opwaardering van het leerkrachtenberoep en schudt, met de herindeling van de studierichtingen en invoering van studiedomeinen in het secundair onderwijs, de kaarten stevig door elkaar. Ook het universitair onderwijs ontsnapt niet aan het hervormingsbewind.

Brusselaars in de kou
Brusselaars in de kou

Door Larissa Courant

Net zoals vorig jaar kunnen ook dit jaar de zwaksten van onze maatschappij weer rekenen op de winteropvang die door verscheidene hulpinstanties georganiseerd wordt. Naar aanleiding hiervan voerde het steunpunt voor thuislozen, la Strada, vorig jaar haar nachttelling van Brusselse daklozen voor de eerste maal in de winter uit. Het rapport maakt met deze resultaten een eindbalans op, maar plaatst nog steeds vele vraagtekens bij de bevindingen. Ook wanneer de mensen achter dit verhaal getuigen, sluit dit aan bij het beeld dat geschetst wordt in het rapport: een mensonwaardig leven, waar nochtans iedereen recht op heeft.