De artikels van Jan Meeus

Einde van XY-soap in zicht
Einde van XY-soap in zicht

"Het heeft al iets te lang geduurd"

Door Jan Meeus
Het ziet er naar uit dat het XY-project op campus Etterbeek binnen afzienbare tijd afgewerkt zal worden. De bewoners van de campuskoten krijgen vanaf 6 februari twee weken de tijd om naar de nieuwbouw te verhuizen. Er wordt ook al volop gedroomd over mogelijke invullingen van de Willy Van Der Meeren-koten.

Wijziging van het Organiek Statuut
Wijziging van het Organiek Statuut

Vrij Onderzoek van artikel 1 naar 7
Door Jan Meeus
Op de Universiteitsraad van 18 september werden een aantal wijzigingen goedgekeurd aan het Organiek Statuut van de VUB. Het hoofddoel was te komen tot een vereenvoudiging van de tekst. Niet alle voorgestelde wijzigingen overleefden de Universiteitsraad, dus wordt er verder aan gewerkt. Wat is (de betekenis van) een organiek statuut en wat is er allemaal veranderd?

De koers van de VUB
De koers van de VUB

Door Jan Meeus

Het zijn woelige wateren waar de wetenschap door moet varen, vandaag. Ze moet strijden voor haar geloofwaardigheid, die steeds makkelijker wordt gerelativeerd of zelfs ontkend. Alle lof dan ook voor de pogingen van onze Grote Leider – en haar ministerie van Marketing en Communicatie – om een brug te slaan naar de rest van de stad en de poorten van onze campus te openen voor een breder publiek, om zo de wetenschap toegankelijker te maken en toe te passen op onze directe omgeving.

De luis in de pels
De luis in de pels

Door Jan Meeus

Misschien moet ik het hebben over het stelletje Schild & Klieren dat nog fouter bleek dan gedacht, maar dat fenomeen vindt op de VUB – gelukkig – weinig aanhang en in de media al genoeg aandacht. Op onze universiteit is afgelopen zomer weinig wereldschokkends gebeurd. Of toch! Een werf werd afgewerkt – een indrukwekkende microscoop siert nu de rode campuskoten. Hoog tijd om aan een nieuwe werf te beginnen, vonden ze op het rectoraat. Prompt werd de eerste verdieping van het Braemgebouw helemaal gestript met het oog op de nakende restauratie.

Afscheid van het filosofisch monument van de VUB
Afscheid van het filosofisch monument van de VUB

Interview met (emeritus in spe) Jean Paul Van Bendegem

Tekst en beeld: Marit Galle en Man Jeeus
Volgend academiejaar gaat professor Jean Paul Van Bendegem met emeritaat, maar als het van hem afhangt blijft hij zeker nog een tijd op de VUB rondhangen. Toch is het een mooi moment om het eens te hebben over zijn carrière, wat hij allemaal heeft zien veranderen, en hoe hij de toekomst ziet. “Ik kan niet zeggen dat ik blij ben om er uit te stappen, maar het spel is fundamenteel gewijzigd.”

Verplicht maar niet bindend
Verplicht maar niet bindend

De oriëntatietoets voor opleidingen burgerlijk ingenieur en ingenieur-architect

Door Man Jeeus
Vanaf volgend academiejaar zullen studenten die zich willen inschrijven in de opleiding ingenieurswetenschappen of ingenieurswetenschappen: architectuur verplicht moeten deelnemen aan een niet-bindende toelatingsproef. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits. De bedoeling is dat studenten die voor deze opleidingen kiezen met realistische verwachtingen aan de start komen, en meer studiesucces kunnen boeken.