De artikels van Jan Meeus

VUB en ULB bejubelen samenwerking
VUB en ULB bejubelen samenwerking

Academische opening 2019

Voor het eerst sinds de splitsing van beide universiteiten een halve eeuw geleden, gaven de VUB en ULB samen de aftrap voor het nieuwe academiejaar. Omdat er twee jubileums te vieren waren, 185 jaar ULB en 50 jaar VUB, deden ze dat in het Jubelpark, met onder de 7000 gasten ook Koning Filip.

In de kijker
In de kijker

Het Jarig Grootoverzicht
Het Jarig Grootoverzicht '18-'19

Het jaar van...
Door Jan Meeus

Omdat we ons straks terugtrekken in onze boeken voor de nakende examensessie en daarna Brussel inruilen voor warmere oorden – en misschien ook omdat we het geheugen van een goudvis hebben – presenteert de Moeial het Jarig Grootoverzicht 2018-2019.

Wel-zullens-plan
Wel-zullens-plan

Welzijnsplan loopt vertraging op
Door Jan Meeus

Richtlijnen van de wetgever en de wil van de rector om een warme universiteit te zijn, maken dat de VUB meer en meer nadenkt over het welzijn van haar personeel. De belofte om begin 2019 een welzijnsplan klaar te hebben, kan niet worden waargemaakt. “Maar dat neemt niet weg dat we ondertussen belangrijke maatregelen nemen.”

De
De 'anatoombom'

Door Jan Meeus

Ligt het aan mij of slagen we er altijd opnieuw in om een manier te vinden om het toch maar niet over de essentie te moeten hebben? Met groot plezier zie ik de laatste maanden discussies bevrijd worden van het keurslijf van de commentaar-afdeling op Facebook, en opduiken in cafés en aan keukentafels. Deze verandering van strijdtoneel leidt helaas niet automatisch tot een ernstiger debat.

De dualiteit van de studententijd
De dualiteit van de studententijd

Door Jan Meeus

De studententijd is een dubbel gegeven. Door velen – en daardoor ondertussen ook bijna een cliché – wordt het omschreven als de tijd van je leven. Voor een groeiende groep studenten is het dat helaas net helemaal niet. Dat weten we allemaal, maar er wordt zelden over gesproken. De rode draad doorheen dit nummer van de Moeial is dat interessante spanningsveld, die 'dualiteit van de studententijd', tussen de mooie en minder mooie kanten ervan.