De artikels van Nelke Ramael

Bekoelde liefde
Bekoelde liefde

Door Nelke Ramael

Mijn liefste,

Ik zie je graag. Ik kijk graag naar je, want je verandert altijd van hoedanigheid en schoonheid. Je wandelt als een oude man met een stok door de straten. Aan het dorpsplein  zit je op een bankje naar de voorbijrazende auto’s en fietskoetsen te kijken. Maar eenmaal dat ik me verder door jou aan het bewegen ben, verander je plots van gedaante en word je een hippe jonge vrouw, die in het park haar kindje borstvoeding geeft. Het is de enige propere lucht die jij in je omgeving kan inademen. Eenmaal verder word je stijf, alsof je rijkdom je nors heeft gemaakt. Je hebt te weinig ruimte voor je levensstijl, maar pakt toch zoveel mogelijk plaats in. Je zuurte verandert nietsvermoedend in een geurige en kleurige vrouw, terwijl je nonchalant je auto dubbelparkeert en zo gedachteloos heel de straat blokkeert.

“Wij geloven echt nog in de goedheid van de mensen.”
“Wij geloven echt nog in de goedheid van de mensen.”

Het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag aan de VUB
Door Nelke Ramael

Het meldpunt van de VUB is ingesteld om grensoverschrijdend gedrag aan de universiteit aan te pakken. Het doel is om het welzijn van de mensen aan de VUB te verbeteren en oplossingen te vinden voor conflicten. Men kan veel beloven, maar is de praktijk wel zo veelbelovend als de theorie doet uitschijnen? Zo bleef de steun van het meldpunt uit voor de GRapeweek van Selma Bouillard.

VUB breekt records met het glazen huis
VUB breekt records met het glazen huis

De 24 uur van het Infopunt
Door Nelke Ramael

Ter gelegenheid van de Warmste Week van radiozender Studio Brussel toverde de dienst Infopunt Studenten het infopunt in gebouw D voor 24 uur om in een eigen ‘glazen huis’. Met hun inzet en slapeloze nacht willen ze het doel ‘Vergeet de kinderen niet!’ steunen.

Geduld.

Door Nelke Ramael
Het debat rond seksisme en seksueel grensoverschrijdend gedrag laaide de laatste weken sterk op. Eerst had men op de VUB het debat omtrent genderquota, die commentaren als “We moeten eerst naar een universiteit gaan met een balans van 100% mannen en 0% vrouwen, om al dat feministisch gespuis uit de VUB te krijgen” uitlokte. Daarna ontplofte de bom Weinstein en leidde #Metoo een eigen leven op de publieke ruimten van het internet. Van alle kanten in de media werden seksueel geweld en seksisme op ons gebombardeerd alsof het onderwerp altijd al op ontploffen stond. Logisch ook, denk ik, die massale reactie. Ik kijk nog steeds op van de hoeveelheid mensen die hierover verbaasd waren. Al jarenlang wordt er geschreeuwd om aandacht voor dit onderwerp, maar bleef het een stille geluidsgolf die nergens aankwam. Ook ik maakte mij vorig jaar schuldig aan gebrul omtrent dit onderwerp. Ik moest en ik zou het seksueel grensoverschrijdend gedrag en het seksisme tijdens de schachtenactiviteiten aanpakken. En zo geschiedde. Het artikel liet de VUB voor een goede week beven, maar in plaats van een tsunami van #Metoo-gelijke berichten te veroorzaken, kreeg ik het water hard terug in mijn gezicht. Het is niet makkelijk om je hoofd boven de mensenmassa uit te steken over een onderwerp dat zo gevoelig ligt.

Eerste nachtbus op donderdag feestelijk ingezet
Eerste nachtbus op donderdag feestelijk ingezet

Door Nelke Ramael
Op 9 november werd de nieuwe nachtbus op donderdag feestelijk gevierd met een partybus en een kroegentocht georganiseerd door de Studentenraad van de VUB. Het initiatief, waar ze sinds vorig jaar intensief mee bezig zijn, heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen. “Maar laat ik eerlijk zijn,” nuanceert Otto Cartrysse, ondervoorzitter van de studentenraad, “een nachtbus op donderdag was onze minimumvraag.”

Wanneer krijgt een nee zijn betekenis terug?
Wanneer krijgt een nee zijn betekenis terug?

Grr-Rape: een campagneweek over verkrachtingscultuur en haar slachtoffers
Door Nelke Ramael
Vorig jaar kwam Selma Bouillard al in het nieuws met haar postercampagne ‘I said no’, waarbij ze inzette op sensibilisering rond verkrachting. Dit deed ze onder andere door zelf openlijk uit te komen een slachtoffer van verkrachting te zijn. Dit jaar zet ze haar idee voort door hier een hele week rond te organiseren, de grr-Rape-week. Ze greep onder meer de banden aan met de ULB om op beide universiteiten de problematiek onder aandacht te brengen.