De artikels van Alan Jockmans

X Eerste beproeving herbruikbare bekers
X Eerste beproeving herbruikbare bekers

Duurzame bekers getest op Openings-TD
Tekst en beeld: Alan Jockmans
Afgelopen dinsdag 25 september vond in de BSG-zaal op campus Etterbeek naar jaarlijkse traditie de Openings-TD plaats, georganiseerd door het Brussels StudentenGenootschap (BSGgtgv). Bijzonder aan deze editie was de invoer van herbruikbare bekers. De bedoeling is om op termijn de klassieke wegwerpbekers helemaal uit de BSG-zaal te weren.

X Terug naar Braem
X Terug naar Braem

De renovatie van het rectoraatsgebouw

Door Alan Jockmans
Niet toevallig aan de vooravond van het vijftigjarig bestaan van onze universiteit broeit er heel wat rond het Braemgebouw. Het iconische, ellipsvormige bouwwerk op campus Etterbeek wordt na meer dan veertig jaar trouwe dienst gerestaureerd en ter ere hiervan loopt er in gebouw D een fototentoonstelling, wordt er een brochure uitgegeven en zullen vanaf oktober zullen zelfs gegidste bezoeken plaatsvinden. De komende jaren zal het gebouw zelf een interne facelift ondergaan. Een overzicht van wat op til staat.

X De profeten van Kosmopolis
X De profeten van Kosmopolis

Campus Etterbeek zoals het had kunnen zijn
Door Alan Jockmans
De elegante rondingen van het rectoraat, het vochtdoorlopen beton van gebouwen F en G, de glazen doos die gebouw D heet of het bombastische ontwerp van de Resto. De campusarchitectuur in Etterbeek is net zo legendarisch als het verleden van onze universiteit zelf. Het bont allegaartje aan functionele bouwkunst wordt zowel bemind als verafschuwd door de VUB-bevolking, maar we zijn er intussen wel aan gewend. Zodanig aan gewend zelfs dat we er niet bij stilstaan dat het er wel eens allemaal anders had kunnen uitzien.

X De eigenaardige erkenning
X De eigenaardige erkenning

Het wel en wee van de erkende verenigingen op de VUB

Door Alan Jockmans

“Student zijn, is meer dan studeren alleen”, zo luidt de riedel van menig verenigingsstudent. Duizenden jongelingen kruiden hun bestaan op de VUB met het lidmaatschap van een studentenkring. Hetzij van facultaire, regionale, politieke, thematische of culturele aard. Onze universiteit telt meer dan veertig erkende verenigingen, maar hoe wordt zo’n studentenvereniging nu erkend en wat is de betekenis van zo’n erkenning? 

X Terra Incognita: de ijskelders
X Terra Incognita: de ijskelders

Een verborgen parel van de VUB
Door Alan Jockmans
Hoewel campus Etterbeek niet zo groot is, telt het een aantal geheimen die doorheen de tijd vergeten werden. Wie zou er bijvoorbeeld vermoeden dat er zich onder het braakliggend terrein naast de Colruyt twee enorme ijskelders bevinden die dateren uit de 19de eeuw?

X Saint Verhaegen 2017, een moeilijke bevalling
X Saint Verhaegen 2017, een moeilijke bevalling

In de nasleep van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs werd de St V van dat jaar last minute afgeschaft. Het officiële gedeelte ging nog door in het stadhuis, maar de traditionele stoet mocht vanwege de terreurdreiging niet doorgaan. De studenten zelf lieten het niet aan hun hart komen en staken à l’improviste hun eigen Saint Verhaegen in elkaar, waarbij ze alsnog met een paar honderd al feestend naar de Zavel trokken. De hoop om in 2016 opnieuw een ‘echte’ editie te hebben was groot, maar wederom was er controverse. Zo was er even sprake van om de route te veranderen naar het Spanjeplein en werd besloten dat er geen vrachtwagens zouden deelnemen aan de stoet. (Voor 2015 namen er telkens vrachtwagens deel aan St V, van waaruit bier werd uitgedeeld en muziek werd gespeeld n.v.d.r.) Opnieuw vond de editie plaats in de nasleep van een aanslag en terreurniveau 3 was op 20 november 2016 nog steeds van kracht. Het gevolg was dat de studenten letterlijk werden opgesloten op de Zavel. Dit en het feit dat eigen drank niet werd toegelaten werd door de deelnemende studenten erg gehekeld. Het werd de meest beveiligde en incidentloze editie in jaren.