De artikels van Kilian Adriaenssens

Wie zal u vertegenwoordigen in de Studentenraad?
Wie zal u vertegenwoordigen in de Studentenraad?

Uitslag studentenraadverkiezingen 2018

Door Kilian Adriaenssens
Een kleine twee maanden na de start zijn de resultaten van de studentenraadsverkiezingen 2018 binnen. Doordat het quorum van 25 procent uitgebrachte stemmen niet in alle faculteiten werd gehaald moesten de verkiezingen tot tweemaal toe met een week worden verlengd. In de Studentenraad zetelen volgend jaar 4 leden van de universitaire kieskring en 15 leden voor de acht faculteiten. Eén zitje van de Studentenraad blijft daarbij leeg. (uitslag onderaan)

Motie van wantrouwen tegen voorzitter Studentenraad VUB
Motie van wantrouwen tegen voorzitter Studentenraad VUB

Door Kilian Adriaenssens en Nelke Ramael
Vijf studentenraadsleden dienen een motie van wantrouwen in tegen hun voorzitter, Daniël Van Den Broecke, nadat de VUB op de hoogte werd gesteld van een aangifte bij de politie tegen de voorzitter. De vijf raadsleden vragen hiermee het ontslag van Van Den Broecke als voorzitter van de Studentenraad van de VUB. Daarnaast heeft de voorzitter klacht ingediend tegen de ondervoorzitter en een ander raadslid van de Studentenraad.

VUB-personeel opgebrand
VUB-personeel opgebrand

Wanneer je tegen een muur aanloopt

Proffen spenderen gemiddeld maar liefst 53 uur aan hun werk en dat kan leiden tot stress en burn-outs. Maar ook het technisch personeel staat steeds meer onder druk door onder meer grensoverschrijdend gedrag van leidinggevenden. De VUB zet een eerste stap in de goede richting met de oprichting van een stuurgroep welzijn, maar er is veel werk voor de boeg om de te verhinderen dat werknemers steeds sneller uitgeblust geraken.

Studenten komen van hun eiland voor ‘Islands of Brussels’
Studenten komen van hun eiland voor ‘Islands of Brussels’

Architectuurweek bezet Rijkswachtkazernes met architecturaal trefpunt

Door Kilian Adriaenssens
Vier dagen lang werd de site van de voormalige Rijkswachtkazernes van Elsene ingepalmd door ambitieuze ingenieur-architecten van de VUB. Zij vormden de voormalige manege van de site om tot een trefpunt van architecturale en culturele activiteiten. De figuurlijke bezetting gebeurde in het kader van de architectuurweek, georganiseerd door de architectuurstudenten van bru:tecture en de vorsers van de vakgroep Architectural Engineering aan de VUB (ARCH). Dit jaar verrichtten studenten en bezoekers onderzoek naar de eilanden van Brussel of ‘Islands of Brussels’, meteen ook de naam van de architectuurweek dit jaar. (lees verder onder foto)

"Bologna zonder praten is kut"
"Bologna zonder praten is kut"

Studenten op de barricades
Door Kilian Adriaenssens
Dit academiejaar is het exact een halve eeuw geleden dat de mythische protesten van mei ’68 plaatsvonden. We gaan elke editie dieper in op belangrijke studentenprotesten uit de geschiedenis van de universiteit. Deze keer gaan we terug 1999, het jaar dat de Bolognaverklaring werd ondertekend en VUB-studenten uit protest het rectoraat 45 uur lang bezetten.

Een strijd voor uw privacy
Een strijd voor uw privacy

Is de VUB privacy proof?
Door Kilian Adriaenssens
We leven in een steeds meer gedigitaliseerde maatschappij. Ook op de VUB wordt er dagelijks gebruik gemaakt van persoonlijke gegevens van studenten, personeel en testpersonen, maar zijn die gegevens bij de VUB wel in goede handen? Een interview met VUB veiligheidsconsulent Jan Paredis over nieuwe Europese wetten, hackers en jobstudenten van de VUB.