De artikels van Katrijn Devlaminck

Professors zijn geen criminelen
Professors zijn geen criminelen

Iraanse VUB professor Ahmadreza Djalali riskeert doodstraf
Door Luna De Tandt
Over de aanhouding van de Iraanse professor Ahmadreza Djalali werd er de laatste maanden al veel neergepend. Begrijpelijk dat je door deze overvloedige berichtgeving het bos door de bomen niet meer ziet. Wat is de stand van zaken? Welke acties werden er al ondernomen? Maar vooral de pertinente vraag: ‘wat nu?’ komt op de proppen. Een overzicht van de aanhouding van professor Ahmadreza Djalali.

Steeds meer soa’s vastgesteld in België
Steeds meer soa’s vastgesteld in België

Door Katrijn Devlaminck.
De laatste jaren worden steeds meer seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) gediagnosticeerd. Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) is deze toename te wijten aan de steeds vaker uitgevoerde opsporingstesten. Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa, licht toe.

Bommelding VUB een gevolg van Gaia video
Bommelding VUB een gevolg van Gaia video

Door Katrijn Devlaminck
​Deze namiddag rond 15 uur kreeg de VUB een telefoon met een bommelding. De melding werd serieus genomen en alle gebouwen van zowel de campus in Etterbeek als in Jette werden geëvacueerd. Volgens Johan Berckmans van politiezone Brussel-West zou de bommelding een gevolg zijn van het filmpje dat dierenrechtenorganisatie Gaia onlangs publiceerde. De bommelder vermeldde dit expliciet wanneer hij naar de campus in Jette belde. In het filmpje klaagt Gaia de dieronvriendelijke werkwijze in het Animalarium van Jette aan.

Transgenders op de VUB: Debat en actie?
Transgenders op de VUB: Debat en actie?

Op 7 maart organiseerde de VUB een groot transgenderdebat. Het initiatief vormde de eerste stap naar wat in de toekomst een genderbeleid kan worden. In het panel zaten onder andere Joz Motmans van het transgenderinfopunt en Els Robbrecht, diensthoofd studentenbeleid.

“Ik zou de meest enthousiaste student aan de VUB zijn”
“Ik zou de meest enthousiaste student aan de VUB zijn”

Revoluties
“Tijdens mijn tweede jaar aan de universiteit begonnen de revoluties. Enkele studenten begonnen bij ons op de campus te protesteren en te pleiten voor meer vrijheid. De ‘beveiligingsmedewerkers’ van onze universiteit konden dat natuurlijk niet zomaar laten gebeuren. Ze hebben dat groepje studenten van een balkon naar beneden gegooid. Ze waren alle zeven op slag dood. Een dag later kwam de VN om het voorval te onderzoeken. Toevallig kwam ik die dag gelijktijdig met hen aan op school. Ze vroegen me of ik hen naar de plek van de misdaad kon brengen. Ik was bang en wilde hen eigenlijk niet helpen omdat ik wist dat mij dat in de problemen zou brengen. Maar ze bleven aandringen en uiteindelijk wees ik hen de weg. Omdat ik zeker wist dat een van de bewakingscamera’s me gezien moest hebben raakte ik in paniek. Wat zou er gebeuren als bleek dat ik de VN ‘geholpen’ had met hun onderzoek? Ik had geen hoop meer op een goede afloop en besloot samen met mijn broer, die ook aan de universiteit in Aleppo studeerde, te vluchten.”