De artikels van Olivier Dieleman

Pink Screens Filmfestival. Anders zijn was nog nooit zo gewoon
Pink Screens Filmfestival. Anders zijn was nog nooit zo gewoon

Vorig jaar introduceerde De Moeial jullie aan het uitdagende maar inspirerende Porn Film Festival Berlin. Aangezien Berlijn niet naast de deur is, keken we eens rond wat er hier te beleven valt op het vlak van queer cinema. Zo kwamen we bij het Pink Screen Filmfestival in Brussel terecht.

Film: David wants to fly
Film: David wants to fly

Deze docufilm (2010) behelst exact dat waar de term docufilm voor staat: een mengeling van een teder liefdesverhaal en de persoonlijke zoektocht naar creativiteit en verlichting, die zich manifesteert als een kritische reportage over de controverse die heerst rond de gemeenschap van TM. TM staat voor Trancendental Meditation, een meditatietechniek verspreid door Maharishi Mahesh, de guru die al bekend raakte door zijn invloedrijke ontmoetingen met The Beatles en Donovan.

Film: Mes chères études
Film: Mes chères études

Mes chères études (Student Services) werd verfilmd door Emanuelle Bercot en is gebaseerd op het gelijknamige autobiografisch boek van de anonieme Laura D. Toen het boek verscheen in 2008 zorgde het voor de nodige opschudding in Frankrijk. Laura beweerde immers in haar boek dat ze zich in de prostitutie moest begeven om haar dure studies te bekostigen. Tot op heden is nog steeds niet bekend wie zich achter het pseudoniem verschuilt, maar dat is irrelevant.

Film: Fuk fuk à Brasileira
Film: Fuk fuk à Brasileira

Fuk Fuk à Brasileira is een pareltje dat zijn oorsprong vindt in de arbeiders- en hoerenwijk van São Paulo, genaamd Boca do Lixo, letterlijk te vertalen als ‘de mond van vuilnis’. Tussen 1964 en 1985 ging het land gebukt onder een militair bewind en het is in deze wijk dat de uitgestoten mensen van deze samenleving gingen samenhokken. Een vrijplaats als het ware waar mensen met afwijkende ideeën zich konden verzamelen. Zo vond men tussen het druggebruik en prostitutie een groepje jonge filmmakers dat de wijk gebruikte als kant-en-klare studio, waar ze ongestoord hun eigen ding konden doen zonder zich te conformeren aan de regels van het mainstream filmlandschap dat vooral bestond uit klassieke melodrama’s van grote filmstudio’s en de elitair-artistieke Cinema Novo-beweging.

Film: The Immaculate Conception of Little Dizzle
Film: The Immaculate Conception of Little Dizzle

Deze bizarre en psychedelische prent is de eerste langspeelfilm van de regisseur David Russo, die een creatieve explosie in zijn hoofd overleefd heeft.  Eindresultaat: The Immaculate Conception of Little Dizzle (2009; in het Nederlands: De Onbevlekte Ontvangenis van het Dingetje),  een opmerkelijke titel die een speciale lading belooft te dekken. Dat bleek dan ook het geval: al heeft de verhaallijn zelf weinig om het lijf, amuseren doet het zeker, overgoten in een hallucinant spektakel en absurde logica.

Lsd bij end-of-life therapie
Lsd bij end-of-life therapie

Euthanasie, palliatieve zorg en sedatie: het zijn zwaarwichtige onderwerpen die de media niet onderbelicht laten. In België, dat wereldwijd te boek staat als vooruitstrevend land ter zake, is er vanzelfsprekend een wettelijk kader, maar op internationaal academisch niveau staan de ontwikkelingen natuurlijk niet stil.