L'Année de la France: meer dan camembert
Door Lien Delabie
God creëerde een hemel op aard. Hij plantte er de meest frisse lavendel, liet er de puurste wijn stromen, plaatste er de ruwste bergen en de witste stranden. Hij noemde het Frankrijk en ter compensatie creëerde hij de Fransen. Zo luiden de clichés toch. In anderhalf uur tijd kunt u zich al op Franse bodem bevinden vanuit Brussel, maar toch zijn die weirdos met baretten nog vaak étrangers voor ons. Hoog tijd om te verbroederen met de post-Napoleanen dus. VUB nodigt u met ‘l’Année de la France’ een heel jaar lang uit om het stokbrood te breken met onze zuiderburen.
Wie nog niet van l’Année de la France gehoord heeft, leeft vast en zeker niét onder een steen. Een korte verwijzing van onze rector op de Academische Opening liet ons voor het eerst kennismaken met het concept, maar verdere informatie bleef tot nu toe uit. Mogen we nu ongegeneerd Franse wijn naar binnen sloeberen, vraagt u zich misschien af. Om de aard van dit curieuze evenement uit te spitten, hadden we een gesprek met één van de bezielers van het project: professor moderne Franse letterkunde Daniel Acke.
“Het idee gaat uit van de Franse ambassade. Gedurende één academiejaar mogen wij met hun financiële steun Frankrijk in de kijker zetten. Enerzijds moet het de samenwerkingsverbanden tussen professoren en onderzoekscentra in België en Frankrijk stimuleren, maar ook de student wordt in de kijker gezet. Als Vlaamse student kan je een Franse ‘buddy’ toegewezen krijgen, wat een uitwisseling van cultuur en kennis tussen beiden zou moeten aanmoedigen. Daarmee wordt ook de talenkennis van de VUB-student bevorderd. Tot slot organiseren we ook tal van activiteiten met een Franse insteek.”